Upraženo Zrnková káva - Honduras 100% Arabica
Kód: 89243/250Detailní popis produktu
Naše první Arabika z Hondurasu vás zaujme svou univerzálností. Je skvělá na espresso, ale vynikne i ve french pressu a moka konvičce a vůbec neurazí na filtru.
Honduras je malá kávová velmoc. Tento stát je dokonce první v žebříčku produkce kávy na osobu na světě! Od roku 2017 je třetím největším producentem Arabiky, pravidelně o tento post bojuje s Etiopií, což je země rozlohou 10krát větší. V Hondurasu se kávě daří z několika důvodů - vysoká nadmořská výška (téměř všechna Arabika se pěstuje ve výšce na 1000 m.n.m.), úrodná půda a několik druhů mikroklimat. Od roku 2000 se místní pěstitelé začali ve velkém zaměřovat na kvalitu a zlepšení dodavatelských a zpracovatelských řetězců. V roce 2017 dokonce zdejší káva získala ocenění Cup of Excellence, kdy byla za kilogram honduraské kávy nabídnuta nejvyšší cena.
Skupina 20 výrobců v Octopeque v Hondurasu založilo Cooperativa Cafetalera Ecológica La Labor Ocotepeque Limitada (Cocafelol) v roce 1999. Výrobci chtěli změnit místní kávovou kulturu komercializací speciální kávy. Chtěli se také zaměřit na ekologicky udržitelnější produkci kávy. Družstvo do roku 2011 dosáhlo certifikace USDA organic, UTZ a Fairtrade. Ve stejném roce začalo svou kávu také vyvážet.
Družstvo podporuje členské producenty širokou škálou programů. Z více než 585 členů mají všichni certifikaci Fairtrade. Přibližně ¼ členů jsou certifikováni jako ekologičtí. Členek je přibližně 120.
Naše káva Café de Mujeres pochází od ženských producentek Cocafelolu. Zatímco ženy historicky hrály důležitou roli v pěstování kávy, muži v drtivé většině vlastní kávové farmy a kontrolují zisky z produkce kávy. Cocafelol pracuje na tom, aby byla produkce kávy spravedlivější. Prostřednictvím Cocafelolu mají ženy přístup ke školení a příležitostem k profesnímu rozvoji. S lepšími znalostmi o správné zemědělské praxi jsou ženy producentky v Cocafelolu schopny zvýšit zisky z produkce kávy a získat uznání za svou tvrdou práci.
O zpracování
Farmářky selektivně ručně sbírají zralé červené třešně a dodávají je do centrální mycí stanice provozované společností Cocafelol. Při příjmu je třešeň pečlivě zaznamenána, aby byla každá šarže vysledovatelná k jednotlivým farmářům. Třešně se rozdrtí a fermentují 12 až 15 hodin. Po fermentaci se pergamen omyje a položí na terasy ve dvoře, aby se usušil. Pergamen se často obrací, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení pergamenu trvá přibližně 7 dní.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V Beskydech pro vás pražím vlastní zrnkovou kávu, která je vždy čerstvá, voňavá a chuťově bohatá. Upraženo je prostě světová káva s beskydským srdcem! Upraženo zrnková káva patří ve většině do kategorie výběrové kávy, známe její původ a pěstitele a cuppingové skóre je vyšší než 80 bodů. Díky širokému výběru můžete ochutnat zrna z různých koutů světa.